http://eshop.coffeebar.cz/
 
Rychlé vyhledávání

Google +
Facebook
Sdílet

Navigace: Coffeebar.cz - káva, zrnková káva, pražená káva, káva nejvyšší kvality -> O kávě

O kávě

 
Coffee Bar CZ  Odkud káva přišla a trocha historie    

Kolébkou kávy je východní Afrika, přesněji provincie Kaffa v Etiopii. Už v dávných dobách domorodci z této oblasti poznali výjimečné účinky kávových zrn, které žvýkali pro povzbuzení těla i duše.  
 
První historické zmínky o kávě jako nápoji s výjimečnými účinky jsou datovány kolem roku 900 před Kristem.  
 
Káva se začala více pěstovat a šířit po celém světě až na přelomu 15. a 16. Století, vojenská výprava přivezla tureckou kávu z Egypta do Evropy. Z Evropy se pak díky Francouzům dostala přes Atlantik do Mexika, dále do Brazílie a i do Austrálie. V oblastech Jižní Ameriky se pěstování kávy rozšířilo natolik, že se země Jižní Ameriky staly světovými kávovými velmocemi.  
 
Coffe Bar CZ
 
  
Coffee Bar CZ Co káva obsahuje?    

Zelená kávová zrna obsahují: vodu, tuk, bílkoviny, sacharidy, vlákninu a dalších 200 ještě neidentifikovaných látek  
 
V kávových zrnech se během pražení původní látky mění a vznikají nové, makro a mikronutrienty, které mají pozitivní vliv na organismus.  
 
  
Coffee Bar CZ Pražení kávy    
 
Charakteristickou barvu a chuť získává káva pražením. Během pražení dochází uvnitř kávového zrna k chemických reakcím, dochází k přeměně škrobu na cukr, odbourávají se různé kyseliny a bílkoviny, mění se na peptidy, které se dále vylučují jako oleje. Pražením kávových zrn se postupně docílí typické vůně a chutě kávy.  
 
Zelená káva se praží při teplotách 180 – 250 °C v rozmezí 3 až 12 minut. Kávová zrna musí být během pražení v neustálém pohybu, aby bylo zajištěno rovnoměrné upražení. Nakonec jsou pražená zrna zvlhčena a chlazena vzduchem.  

Největším nepřítelem pražení kávy je kyslík, jehož vlivem mohou uvolněné oleje oxidovat a kávu znehodnotit.  
 
  
Coffee Bar CZ Mletí kávy    
 
Pomocí mletí kávy dochází k uvolnění aromatických látek, které relativně rychle vyprchávají. Čerstvost vůně kávy je tak omezena maximálně na několik dní.  
 
Mletí kávy má tři stupně (jemné, střední a hrubé) a to dle druhu nápoje, který se z kávy připravuje.  
 
 
Coffee Bar CZ Káva NE-dehydratuje    
 
Jeden z mýtů o kávě je, že při její konzumaci dochází k dehydrataci organismu. Vědecké studie sledující účinky kávy u konzumentů kávy a u lidí, kteří kávu nepijí, však ukázali tuto obavu jako neoprávněnou. Počáteční konzumace sice zvyšuje potřebu močení, ta ale při další konzumaci již nestoupá.  
 

 


A | A
Přihlásit


Zapomněli jste heslo?
Zadejte Váš e-mail a přihlašovací údaje Vám budou zaslány na Vaši e-mailovou adresu zadanou při registraci.


Košík je prázdný

Poslední navštívené zboží
  • Doposud jste žádné zboží nenavštívili.